tirsdag 21. september 2010

Referat og nyttige tips om symaskinen fra lagets tur til Tønsberg og "Quiltefryd" 18.september

Laget hadde - etter min mening - en flott tur til Tønsberg.

Vi fikk masse inspirasjon til å sy, både fra modeller og nydelige stoffer. Det ble også holdt et lite minikurs i vedlikehold av symaskinene, noe jeg tror alle hadde stor glede av.
Her kommer noe av det jeg noterte ned. Det gikk litt fort, så det var ikke alt jeg fikk med. Noe av det viktigste vi har å gjøre når det gjelder symaskinen vår - er å holde den rein. Mange antatte feil ved maskinen kan være noe så enkelt som at det er masse lo som har festet seg etter syingen. Spesielt vatt avgir mye lo, og hvis en bruker tråd fra f.eks. IKEA eller Stof & Stil, kan det bli mye lo. Maskinen liker ikke denne tråden, selv om sømmen ser fin ut og ferdig produkt blir bra.

Kursholder ga oss det tipset at vi skulle bruke vattpinner i stedet for kosten. Pass på å få tak i pinner som ikke er for løse.
Rens så og si hver gang du skifter spole - nedi spolehuset. Ganske ofte bør en også fjerne stingplata og ta ut spolehuset for å "tørke støv" der. Det er et "hull" i den senga som spolehuset ligger i. Bruk håndhjulet og dra fram litt og litt og bruk vattpinne til å fjerne støv innenfor "hullet".

Hvis f.eks. tråden ryker, kan det være et lite hakk i stingplata. Det kan være nåler som har ripet opp eller lignende. Hakket kan være på baksiden også, så vi ikke ser det. Hakket kan fjernes ved at en sliper lett med smergelpapir. Hvis det ikke går, må du antagelig kjøpe ny plate.

Hvis tråden ryker kan det også være at vi bruker feil nål, eller nål som er blitt slitt. Vi fikk opplysniner om bruker av forskjellige nåler:

Universalnål: Dette er type universalnål og er det rimeligste alternativet. Det er denne vi bruker mest, til sammensying og slike ting.

Jersey og Stich: Bytt nål når du skal sy i strech-stoffer. En vanlig nål vil spjære den elastiske tråden.

Jeansnål: Brukes til tykke, hardvevde stoffer. Finnes fra 90 til 130. Den har større nåløye, og gir plass til tykkere tråd.

Mikrotex: Brukes til tynnere stoffer, f.eks. polyester og silke.

Embroidery: 90-nål. Brukes til brodering og dekorsøm, quilting.

Quiltenål: Fin der det brukes hard vatt (bordfilt). Gir ikke hoppesting.

Topstich: Brukes til kraftige tråder

Blue Tip: - er den tynneste og brukes f.eks. til applikering

Red Tip: er den tykkeste

Brodernål eller Topstich: Er fin å bruke hvis tråden har lett for å ryke

Gold embroidery er en sterkere brodernål som har øye av titan

Tvillingnål: Brukes til fine stikninger og kan brukes til frihånsquilting. Træ i to overtråder, still trådspenningen litt ned. Husk: en tråd på hver side av trådspenningsskivene. Fint å bruke forskjellig farge på trådene. På noen maskiner er et symbol med tvillingnål. Denne bør trykkes inn for å hindre at vi velger en for bred søm. Motivsømmen må ikke overstige 3 millimeter, ellers ryker begge nålene.

Wing Needle (Hemstich): I kombinasjon med de rette sømmene gir denne nydelig hullsøm. Brukes også i forbindelse med spesielle broderier. Brukes til løsvevde stoffer, type lin og lignende. Ken også brukes til å lage hullfald på duker.

Noen tips:

Overtåden ryker/Hoppesting: - maskinen er ikke riktig tredd, - for høy overspenning, - trådtransportøren virker ikke eller er ujevn, - nålen er slitt, - nålen er for liten, eller av feil type, - stingplaten har hakk, - knute på tråden, . maskinen trenger grundig renhold eller service.


OBS! Bruk ikke vann eller annen væske på vattpinnen når du renser!

Totalt ubrukelig søm: Skyldes ofte at enten over - eller undertråden er totalt uten spenning.

Løkker på undersiden m/jevne mellomrom: Overtråden er for løs

Ujevne sting: Hvis ingenting av ovennevnte virker, må maskinen på service.

Stående snelle: Noen maskiner må træes annerledes ved stående snelle enn hvis snellen ligger. 1000 meter sneller bør ikke ligge. Bruk snellestativ. (Det ble sterkt anbefalt å kjøpe snellestativ. Det er ikke så dyrt.)

NB! Ved høyere tall får du høyere trådspenning og motsatt ved lavere.



Ingen kommentarer: